VOLKSWAGEN CABRIOLETCLUB NEDERLAND
:
11-DAAGSE TOURTOCHT ‘SCOTLAND THE BRAVE’ (1.325 KM)
Met deelname aan VWCOCGB International Meeting 2017
“ Topless in the Trossachs”
Het verrassende Schotland heeft een betoverende schoonheid en een eigen cultuur

Schotland, het land van whisky, kilt en doedelzak, is een heerlijke bestemming voor avontuurlijke VW-Cabriolet Oldtimerrijders. Het aparte karakter van het land - ruim 5 miljoen inwoners en tweemaal zo groot als Nederland - maakt het rondtrekken tot een aaneenschakeling van grotere en kleinere verrassingen. Dat komt onder meer door de meer dan tienduizend kilometer lange kustlijn met vaak zeer diepe inkepingen, prachtige  landschappen en de talloze interessante historische plekken. Het is een land van groene, bosrijke heuvels en dalen, maar ook van mooie rotsformaties, heidevelden; op veel plaatsen onderbroken door glinsterende rivieren en meren. De meren heten in Schotland trouwens geen lakes, maar lochs (Loch Ness!)
Landschappelijk het spectaculairst zijn de Highlands, de Schotse Hooglanden, waar bergtoppen bekend staan als cairns en vaak tot een forse hoogte reiken. De grootste uitschieter is Ben Nevis, welke deel uitmaakt van het Grampiangebergte in het graafschap Inverness. Een van de grootste toeristische trekpleisters van Schotland is het hierboven al genoemde Loch Ness, het op één na grootste meer van Groot-Britannië en onlosmakelijk verbonden aan de talloze (onbewezen) verhalen over een daar voorkomend ‘monster’. Het is te vinden op 37 km ten zuidwesten van de stad Inverness. Tijdens deze Schotlandtour worden we keer op keer geconfronteerd met de betoverende schoonheid van het landschap, maar ook met de cultuur van de Highlanders: whisky, kilt en doedelzak.
Donderdag, 17 augustus, op weg naar Glasgow (270 km)
Na aankomst Newcastle volgt de ontscheping in Port of Tyne en rijden we het westelijk havengebied uit. De route over 2-baanswegen voert door het National Park Northhumberland. We passeren kleine dorpen als Greenhead, Gilsland, Roadhead en Langholm. Aan weerszijden van de weg zie we de overblijfselen van Hadrian Wall, de Romeinse Muur. De koffiestop is gepland in Vallum bij winkelboerderij van David Kennedy. Nadat we de grens tussen Engeland en Schotland zijn gepasseerd vervolgen we de route door een dunbevolkt natuurgebied op weg naar de omgeving van Glasgow waar we zullen overnachten.
Vrijdag, 18 augustus, VWCOCGB International Meeting 2017 “ Topless in the Trossachs”
In de namiddag komen we samen voor een “Meet & Greet “, gevolgd door een uitgebreid dinerbuffet. Het nabij gelegen charmante dorpje Bridge of Allan, gelegen aan de rivier Allan, is zeker een bezoek waard. In Bridge of Allan vinden we de Stirling Universiteit en het Wallace Monument. Om de nationalistische eenheid van Schotland te benadrukken werd in de 19e eeuw het monument gebouwd ter ere van William Wallace en als symbool van het Schotse vrijheidsgevoel. Ons verblijf tijdens de Internationale Meeting is het Stirling Court Hotel, gelegen nabij de Universiteit van Stirling in de directe omgeving de Allanbrug en het Wallacemonument.
Zaterdag, 19 augustus, VWCOCGB International Meeting 2017 “ Topless in the Trossachs”
Vandaag maken we een prachtige tour door het Trossachs Nationaal Park: Poort naar de Schotse Hooglanden. Deze tourtocht voert ons door het Queen Elizabeth National Forest met prachtige heuvels, bossen en meren. In de namiddag maken we een boottocht op Loch Katrine met het S.S. Sir Walter Scott, een Victoriaanse stoomboot. Dit meer is het reservoir voor de drinkwatervoorziening van de stad Glasgow. Het voldoet aan de hoogste hygiënenormen, wat zorgt voor een prachtig helder blauw water. Het meer is omgeven door bergen welke zeer spectaculaire uitzichten bieden. Na afloop van de boottocht bezoeken we een aantal kleine dorpjes en bezienswaardigheden in de omgeving w.o. Doune Castle. Dit kasteel is gebruikt als filmlocatie voor Monty Python en de Heilige Graal en ook voor de tv-series Outlander en Game of Thrones. In Deanston Whisky Distilleerderij kunnen we diverse soorten whisky proeven. Een stop maken bij het stadje Callander, een charmante oude Schotse stad en thuisbasis van het Rob Roy museum, is de moeite waard. De zaterdagavond heeft een speciaal Schots
tintje. We zullen doedelzakspelers en kiltdragers zien. Indien we zelf ook een kilt wilent dragen op deze avond dan kunnen we deze vooraf huren. Alle details, inclusief de kleding voorschriften voor de dames, worden later doorgegeven. Het een en ander is geheel vrijblijvend
.
Zondag, 20 augustus, VWCOCGB International Meeting 2017 “ Topless in the Trossachs”
Vandaag is een aaneenschakeling van hoogtepunten en wordt omgeven door een spectaculair landschap. Na een tocht langs het beeldenpark van kunstenaar Andy Scott komen we aan bij zijn meesterwerk “De Kelpies". Deze twee paardenhoofden zijn dertig meter hoog en steken ver uit boven het Fort & Clydekanaal in het Schotse plaatsje Falkirk. Met trots mogen de beelden zich de grootste paardenbeelden ter wereld noemen. Acht jaar geleden maakte kunstenaar Andy Scott de eerste schetsen aan een Amsterdamse keukentafel. We vervolgen onze weg en brengen een bezoek aan het Wallace Monument of aan de historische Alloa Toren. Ons weekend eindigt bij “ Callendar House”, een imposant kasteel omgeven door prachtige tuinen en parken. Het kasteel is een combinatie van Franse Renaissance stijl en Schotse architectuur en is gelegen in Falkirk in centraal Schotland. Hiermee eindigt de Nationale Meeting 2017 en rijden we naar de omgeving van Perth voor de overnachting.
Dinsdag, 22 augustus, verblijf in Inverness (115 km)
Vandaag doen we een ronde Loch Ness. Het meer is 37 km lang en heeft een diepte van 226 meter. Volgens de Schotse mythologie zou zich hier een monster ophouden, het monster van Loch Ness, "Nessie". Na 32 km bereiken we de watervallen van Foyers. De route gaat verder door een bosrijk gebied waar de kans groot is om reeën en herten tegen te komen en wordt onderbroken in Fort Augustus. Hier vinden we het sluizencomplex in het Caledonisch Kanaal. 's Middags zetten we de tourtocht voort langs de noordelijke oever van het meer. We passeren het 1e en 2e W.O.-Monument in Glenmoriston en de watervallen van Invermoriston. We kunnen een bezoek brengen aan het 13e eeuws Urguhart Castle. Het is zeker de moeite waard om een fotostop te maken in Drumnadrochit. Hier bevindt zich eveneens The Loch Ness Centre and Exhibition.
Maandag, 21 augustus, op weg naar Inverness (215 km)
Na het ontbijtbuffet volgt een dag vol afwisseling. We doorkruisen Perthshire en volgen de "Tourist Route to Pitlochry". Een bijzonder mooie bosrijke natuur, prachtige vergezichten, rivieren en kale bergtoppen wisselen het landschap af. Aberfeldy is het eerste kleine dorp dat we passeren op weg naar het pittoreske plaatsje Pitlochry, centrum van de wolindustrie (cashmere) en centrum van de whiskyindustrie. Hier treffen we de destilleerderijen van o.m. Bell's, Dewars en Blair Atholl welke te bezoeken zijn. We rijden via Glimerton, Grantown on Spey en Loch of Lowes naar Crathie en Balmoral Castle. Dit kasteel is de Schotse zomerresidentie van de Britse Koninklijke familie. Een deel van het kasteel is voor bezoek geopend. De tourtocht gaat verder door het land van de malt whisky (Glenlivet Estate). En telkens zijn er weer prachtige vergezichten. Via Morray bereiken we Tomintoul en na de koffiestop in een oude brandweerkazerne rijden we over de "Highland Tourist Route". Daarna passeren Grantown on Spey en Carrbridge op weg naar National Park Cairngorms. Tegen het avonduur bereiken we de omgeving van Inverness waar we twee nachten verblijven.
Woensdag, 23 augustus, op weg naar Oban (200 km)
We rijden in westelijke richting Loch Carron en passeren de Noord-West Highlands. Via Eilean Castle en Glenngary Castle komen we in Fort William waar we de hoogste berg van Schotland en het Verenigd Koninkrijk zien: Ben Nevis. De berg is 1345 meter hoog. Ben Nevis is ook de naam van een whisky distilleerderij. Daarna volgen we de oevers van Loch Linnhe en komen we aan in de omgeving van Oban voor de overnachting.
Donderdag, 24 augustus, terug naar Glasgow (160 km)
Vandaag gaan we terug richting Glasgow. De tocht gaat langs de oevers van Loch Fyne en we genieten van vergezichten. We doorkruisen Trossachs National Park, het geliefde gebied van de Schotse schrijver en dichter Sir Walter Scott bekend om zijn beroemde gedicht The Lady of the Lake. The Trossachs National Park was het eerste Nationale Park van Schotland en heeft met een oppervlakte van meer dan 1000 km² vele prachtige bergen, valleien en meren. De tocht gaat verder langs de oevers van Loch Lomond terug naar de omgeving van Glasgow voor de overnachting.
Vrijdag, 25 augustus, aan boord (270 km)
De tourrit gaat in zuidelijke richting naar Carlisle. Daarna passeren we wederom de grens tussen Schotland en Engeland. We rijden Northhumberland binnen op weg naar de terminal van DFDS in Newcastle. Hier volgt de inscheping aan boord voor de retourovertocht. Voor de nacht zijn bedden in een 2-persoonshut met douche en toilet gereserveerd en voor de auto een plaats op het autodek.
Zaterdag, 26 augustus, aankomst in Nederland
Na aankomst in IJmuiden volgt om 9.30 uur de ontscheping.
Download hier  uw aanmeldingsformulier